Jesteś tutaj:
moje konto luxmed
EN
Jesteś tutaj:  Dla Pacjenta » Badania i zabiegi » Laboratorium » Pełna Lista Badań » Inne » Food Detective
Dostosuj czcionkę: A A A

Food Detective

« wstecz
Zapraszamy z dokumentem tożsamości do rejestracji co najmniej 15 minut przed zakończeniem przyjmowania/pobierania materiału.



Lokalizacja: Godziny:

Materiał: Krew

Cena badania: 440 PLN

Czas oczekiwania na wynik: wynik najpóźniej następnego dnia roboczego

Rezerwacja:

  • Wymagana!
  • Przygotowanie do badania
Ogólne:
  • Materiałem do badań jest krew.
  • Pacjent nie musi byc na czczo.
  • Opis
Badanie wykonuje się w celu rozpoznania przyczyn dolegliwości związanych z nietolerancją na spożywane pokarmy.
Nietolerancja pokarmowa ( nadwrażliwość, alergia typu III) jest to reakcja immunologiczna, charakteryzująca się produkcją przeciwciał IgG w odpowiedzi na określone produkty żywnościowe.
Przeciwciała wraz z fragmentami nietolerowanych białek pokarmowych tworzą kompleksy immunologiczne, które mogą wywierać szkodliwy wpływ na funkcjonowanie organizmu, indukując stan zapalny- ogólnoustrojowy lub zlokalizowany w określonych tkankach.
Do najczęstszych objawów nietolerancji pokarmowej należą: niepokój, depresja, zespół jelita drażliwego, bóle głowy/ migreny, zmęczenie, nadciśnienie, egzema, astma, bóle stawów, przewlekły katar, zapalenie stawów, bóle brzucha, problemy z wagą.
FoodDetective jest badaniem opartym o jakościową metodę ELISA i służy do diagnostyki podwyższonego stężenia specyficznych pokarmowo przeciwciał IgG(1-4) .
Badanie wykrywa przeciwciała IgG przeciwko następującym pokarmom:
Owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica Durum, gluten, migdały, orzech brazylijski, orzech nerkowca, herbata, orzech włoski, mleko krowie, pełne jajo, kurczak, jagnięcina, wołowina, wieprzowina, mieszanina ryb białych (łupacz, dorsz, płastuga), mieszanina ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), tuńczyk, mieszanina skorupiaków (krewetka, homar, krab, małże), brokuły, kapusta, marchew, por, ziemniak, seler, ogórek, papryka ( czerwona, zielona, żółta), mieszanina roślin strączkowych (groch, soczewica, fasola Haricot), grejpfrut, melony ( kantalupa, arbuz), orzeszki ziemne, ziarna soi, kakao, jabłko, czarna porzeczka, oliwki, pomarańcza i cytryna, truskawka, pomidor, imbir, czosnek, grzyby, drożdże.
Badanie możliwe do wykonania wyłącznie podczas wizyty w poradni dietetycznej/ żywieniowej w CM Luxmed.
W oparciu o wynik badania dietetyk określa zalecenia żywieniowe i dietę eliminacyjną.
  • Opracowanie i przygotowanie materiału Pokaż
Rozpocznij rozmowę