Jesteś tutaj:
moje konto luxmed
EN
Jesteś tutaj:  Dla Pacjenta » Badania i zabiegi » Laboratorium » Pełna Lista Badań » Alergologia
Dostosuj czcionkę: A A A

Nietolerancja pokarmowa IgG zależna ( test FIT)

« wstecz
Zapraszamy z dokumentem tożsamości do rejestracji co najmniej 15 minut przed zakończeniem przyjmowania/pobierania materiału.



Lokalizacja: Godziny:
Biała Podlaska, ul. Janowska 76 Pon.-Pt: 7:00-11:00Sob.: 7:00-10:00
Biłgoraj II, ul. Dr Pojaska 3 Pon.-Pt: 8:00-11:30Sob.: Brak
Biłgoraj III, ul. Kościuszki 18 Pon.-Pt: 8:00-12:00Sob.: Brak
Biłgoraj, ul. Kościuszki 50 Pon.-Pt: 7:00-12:00Sob.: 7:00-10:00
Chełm, Piłsudskiego 11b Pon.-Pt: 7:00-10:00Sob.: Brak
Chełm, Plac Kupiecki 12 Pon.-Pt: 7:00-12:00Sob.: 8:00-10:00
Chełm, Szymanowskiego 6 Pon.-Pt: 7:00-11:30Sob.: 7:30-10:00
Krasnystaw, ul. Czysta 3 Pon.-Pt: 7:00-13:00Sob.: 8:00-10:30
Kraśnik, ul. Lubelska 56A Pon.-Pt: 7:00-11:30Sob.: 8:00-11:00
Lubartów, ul. Cicha 19 Pon.-Pt: 7:30-12:00Sob.: 7:30-11:00
Lublin, ul. Koncertowa 4D Pon.-Pt: 7:00-19:00Sob.: 8:00-13:00
Lublin, ul. Królewska 11 Pon.-Pt: 7:00-18:00Sob.: 8:00-13:00
Lublin, ul. Lotnicza 5
Dla pacjentów ze skierowaniem od lekarza POZ
współpracującym z Luxmed oraz dla pacjentów
prywatnych
Pon.-Pt: 7:00-12:00Sob.: 8:00-12:00
Lublin, ul. Orkana 7 Pon.-Pt: 7:00-19:00Sob.: 7:00-13:00
Lublin, ul. Radziwiłłowska 5 Pon.-Pt: 7:00-19:00Sob.: 8:00-13:00
Lublin, ul. Zwycięska 6A Pon.-Pt: 7:00-19:00Sob.: 7:00-13:00
Łęczna, ul. Górnicza 3 Pon.-Pt: 7:30-12:00Sob.: Brak
Poniatowa, ul. 11 Listopada 1 Pon.-Pt: 7:00-10:30Sob.: Brak
Radzyń Podlaski, ul. Pocztowa 4 Pon.-Pt: 7:30-11:00Sob.: 7:30-10:30
Świdnik, ul. Racławicka 16 Pon.-Pt: 7:30-12:00Sob.: 7:00-11:30
Tomaszów Lubelski, ul. Zamojska 13 Pon.-Pt: 7:30-11:00Sob.: 7:00-9:45
Zamość II - ul. Koszary 55 Pon.-Pt: 8:00-12:00Sob.: Brak
Zamość, ul. Pocztowa 3 Pon.-Pt: 7:00-12:00Sob.: 7:00-10:30

Materiał: Krew

Cena badania: 800 PLN

Czas oczekiwania na wynik: wynik do 20 dni roboczych

Rezerwacja:

  • Badanie wykonujemy bez wcześniejszej rezerwacji. Sprawdź godziny pracy punktu pobrań
  • Poradnik dla pacjenta
Zachęcamy do przeczytania poradnika, z którego dowiesz się więcej o nietolerancji pokarmowej, jak z nią żyć, jak komponować posiłki, znajdziesz również gotowe przepisy.

Pokaż więcej

  • Przygotowanie do badania
Ogólne:
  • Materiałem do badań jest krew.
  • Pacjent nie musi być na czczo.Na ok. 30 min. przed badaniem wskazane jest wypicie szklanki wody lub gorzkiej(niesłodzonej) herbaty.
  • Przed badaniem można zażywać leki antyhistaminowe.
  • Ważne
Do wyniku badania dołączony jest przykładowy jadłospis oraz Poradnik Przemiany Żywieniowej, zawierający wiele cennych i przydatnych informacji na temat testu i zagadnień związanych z nietorlrancją pokarmową. Odbiór wyniku w Rejestracji placówki, w której badanie było zlecone, po otrzymaniu wiadomości sms.
  • Opis
Badanie nietolerancji IgG zależnej FIT oparte jest na teście immunoenzymatycznym (EIA), w którym oznaczane są przeciwciała klasy IgG (1-4) bez rozbicia na podklasy. Jest to test przesiewowy półilościowy, którego zadaniem jest wykazanie produktów pokarmowych w największym stopniu stymulujących układ immunologiczny pacjenta do produkcji przeciwciał swoistych w klasie IgG skierowanych przeciw konkretnym antygenom pokarmowym.
Nietolerancja pokarmowa IgG zależna jest to nieprawidłowa reakcja organizmu na dostarczony pokarm. Nieszkodliwe same w sobie składniki obecne w żywności rozpoznawane są przez układ odpornościowy jako obce w wyniku czego we krwi wytwarzane są przeciwko nim przeciwciała w klasie IgG.
Mechanizm nietolerancji związany jest z wytwarzaniem kompleksów: antygen pokarmowy-przeciwciałoIgG, co prowadzi do powstania stanu zapalnego, uwalniania wolnych rodników tlenowych i innych szkodliwych substancji uszkadzających zdrowe tkanki.
Objawy nietolerancji pokarmowej mogą być bardzo różne, a do najczęściej występujących symptomów można zaliczyć:
ogólne osłabienie, biegunki i wymioty, wzdęcia, zaparcia, przybieranie na wadze, ciągłe zmęczenie, bezsenność, lęk, nadaktywność u dzieci, drażliwość, bóle głowy i stawów,duszności, zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, nieżyt żołądka, problemy skórne.
Nietolerancja IgG zależna może być też przyczyną dolegliwości przewlekłych:
ADHD, astma, AZS, depresja, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, zespół jelita drażliwego, RZS, migrena, egzema, fibromialgia ( przewlekła niezapalna choroba reumatyczna tkanek miękkich).
Symptomy nietolerancji pokarmowej , zupełnie inaczej niż alergii pokarmowej IgE zależnej, występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami.
Nietolerancja pokarmowa może być przyczyną długotrwałych, trudnych do zdiagnozowania chorób, które ustępują po wyeliminowaniu z diety nietolerowanych pokarmów wywołujących produkcję przeciwciał IgG.

Test FIT wykrywa 176 przeciwciał IgG dla następujące antygenów pokarmowych:
Agrest, Algi (Arame,Wakame,Chlorella,Spirulina,Kombu i Nori), Aloes, Amarantus, Ananas, Arbuz, Awokado, Bakłażan, Banan, Batat, Bazylia, Białe winogrona,Białko jajka, Boćwina, Borówka czarna, Bób, Brokuły, Brukselka, Brzoskwinia, Burak ćwikłowy, Camembert, Candida albicans, Cebula, Chmiel, Chrzan, Ciecierzyca, Cielęcina, Cukinia, Cykoria, Cynamon, Cytryna, Czarna herbata, Czosnek, Czosnek niedźwiedzi, Daktyle, Dorsz, Drożdże spożywcze (mieszanka drożdżypiekarskich i piwowarskich), Dynia, Dziki ryż, Fasola biała, Fasolka szparagowa,Figi, Glutaminian, Gluten, Gorczyca, Grejpfrut, Groch cukrowy, Groch zwyczajny, Gryka, Gruszka, Grzyby jadalne(mieszanka grzybów jadalnych:pieczarka,boczniak,kurka,Shitake,borowik), Guma karobowa (emulagtor E410), Imbir, Indyk, Jabłko, Jagnięcina, Jarmuż, Jeczmień, Jogurt, Kaczka, Kakao, Kalafior, Kalarepa, Kalmary, Kapusta biała, Kapusta czerwona, Kapusta kiszona, Kapusta pekińska, Kapusta włoska, Karczoch, Karp, Kawa, Kazeina, Kiwi, Kminek, Kokos, Komosa ryżowa, Koper, Koper włoski, Krewetki, Kropidlak czarny, Królik, Kukurydza, Kurczak, Kurkuma, Kwiat lipy, Liść bobkowy, Łosoś, Majeranek, Mak, Makrela, Maliny, Małże mieszanka(małże,mule,ostrygi,przegrzebki), Mandarynka, Mango, Marchew, Mąka orkiszowa, Melon, Mieszanka antybiotyków(mieszanka penicylin,cefalosporyn,chinolonów,glikopeptydów), Mięso dzika, Mięta pieprzowa, Migdały, Miód, Mleko krowie, Mleko kozie, Morela, Natka pietruszki, Ogórek, Okoń, Olej rzepakowy, Oliwki, Oregano, Orzech laskowy, Orzech nerkowca, Orzech włoski, Orzechy ziemne, Owies, Owoc karobu, Papaja, Papryka, Pasternak, Pestki dyni, Pestki słonecznika, Pieprz cayenne, Pieprz czarny, Pietruszka korzeń, Pistacje, Pokrzywa, Pomarańcza, Pomidory, Por, Porzeczki, Proso (kasza jaglana), Proszek do pieczenia, Pstrąg, Pszenica, Roszponka, Rozmaryn, Rukola, Rumianek, Ryż, Rzodkiewka, Sałata głowiasta, Sałata lodowa, Sałata rzymska,Sandacz, Sarnina, Seler, Seler naciowy, Ser kozi, Ser owczy, Sery krowie(Gouda,Emmentaler,Mozzarella), Sezam, Siemię lniane, Soczewica, Soja, Szczypiorek, Szparagi, Szpinak, Śledź, Śliwka, Topinambur, Truskawki, Tuńczyk, Tymianek, Wanilia, Wątróbka drobiowa, Wieprzowina, Wiśnie, Wołowina, Ziele angielskie, Zielona herbata, Ziemniaki, Żołądek wołowy(Flaki), Żółtko jajka, Żyto
W zależności od reakcji na dany antygen na wyniku mamy następujący opis:
Reakcja Brak
Reakcja Słaba
Reakcja Umiarkowana
Reakcja Silna
Reakcja Bardzo silna
Na wyniku znajduje się również informacja: „ Łączny wynik”, która świadczy o stopniu przepuszczalności jelit, nie powinien on przekraczać wartości 500.
Do wyniku badania dołączony jest zestaw dedykowanych badanej osobie przepisów kulinarnych na kilkadziesiąt posiłków – wszystkie z uwzględnieniem nadwrażliwości wynikającej z testu oraz Poradnik Przemiany Żywieniowej, zawierający wiele cennych i przydatnych informacji na temat testu i zagadnień związanych z nietolerancją pokarmową. Odbiór wyniku w Rejestracji placówki, w której badanie było zlecone, po otrzymaniu wiadomości sms.
  • Opracowanie i przygotowanie materiału Pokaż