Panel moleku艂y jaja kurzego – Polycheck

Materia艂: Krew
Cena badania: 110 PLN
Czas oczekiwania na wynik: wynik po up艂ywie 5 dni roboczych
Rezerwacja:

  • Badanie wykonujemy bez wcze艣niejszej rezerwacji. Sprawd藕 godziny pracy punktu pobra艅

Punkty pobra艅 Luxmed

Przygotowanie do badania

Og贸lne

  • Materia艂em do bada艅 jest krew.
  • Pacjent nie musi by膰 na czczo.Na ok. 30 min. przed badaniem wskazane jest wypicie szklanki wody lub gorzkiej(nies艂odzonej) herbaty.
  • Przed badaniem mo偶na za偶ywa膰 leki antyhistaminowe.

Opis

Badanie wykonywane jest w celu diagnostyki obecno艣ci przeciwcia艂 IgE przeciw specyficznym alergenom i ich komponentom.
W badaniu wykrywa si臋 podstawowe alergeny jaja kurzego: bia艂ko oraz 偶贸艂tko jak r贸wnie偶 komponenty alergenowe takie jak:
Gal d 1 鈥 owomukoid, to g艂贸wna moleku艂a jaja kurzego. Po jej spo偶yciu u os贸b uczulonych mog膮 wyst膮pi膰 objawy jelitowe, ale r贸wnie偶 objawy sk贸rne (pokrzywka i egzemy), a tak偶e reakcje uog贸lnione (nawet wstrz膮s anafilaktyczny). Jest to moleku艂a termostabilna, zatem objawy mog膮 wyst膮pi膰 u os贸b na ni膮 uczulonych zar贸wno po spo偶yciu surowego, jak i obrobionego termicznie jaja kurzego. Gal d 1 jest okre艣lany jako marker tolerancji, co oznacza 偶e zmniejszaj膮ce si臋 st臋偶enie przeciwcia艂 E wobec Gal d 1 w kolejnych badaniach, jest dobrym prognostykiem nabywania tolerancji na jajo kurze. Dlatego te偶, st臋偶enie IgE wobec moleku艂y Gal d 1, powinno by膰 oznaczane testem ilo艣ciowym.
Gal d 2 鈥 owoalbumina, to drugi g艂贸wny alergen jaja kurzego, wyst臋puje niemal wy艂膮cznie w bia艂ku jaja. U os贸b uczulonych na t膮 moleku艂臋 mo偶e wyst膮pi膰 reaktywno艣膰 krzy偶owa z jajami indyk贸w, kaczek, g臋si czy jajami strusi.
Gal d 3 konalbumina, trzeci g艂贸wny alergen jaja kurzego, jego zawarto艣膰 obecna jest g艂贸wnie w bia艂ku tego jaja. Po spo偶yciu jaja kurzego, u os贸b na niego uczulonych mog膮 wyst膮pi膰 objawy zar贸wno w jelitach, jak r贸wnie偶 na sk贸rze (pokrzywka i egzema), rzadko reakcje uog贸lnione. U os贸b uczulonych na ten alergen mo偶e wyst膮pi膰 reaktywno艣膰 krzy偶owa z jajami indyk贸w, kaczek, g臋si czy jajami strusi.
Gal d 4 鈥 lizozym, zazwyczaj uczulenie na t膮 moleku艂臋, nie niesie za sob膮 powa偶nych objaw贸w klinicznych. Nie mniej jednak, osoby te powinny sprawdza膰 sk艂ad na etykietach wielu produkt贸w spo偶ywczych, poniewa偶 lizozym jest powszechnie stosowany w przemy艣le spo偶ywczym jako naturalny konserwant. Jest on r贸wnie偶 u偶ywany w produkcji ser贸w dojrzewaj膮cych. Kontakt z tym alergenem, mo偶e by膰 nast臋pstwem podania lek贸w (np. w iniekcjach), poniewa偶 lizozym u偶ywany jest r贸wnie偶 jako dodatek do lek贸w.