Jak zadbać o odporność w ciąży naturalnymi metodami?
O ODPORNOŚĆ POWINNIŚMY DBAĆ PRZEZ CAŁY ROK. W OKRESIE CIĄŻY SZCZEGÓLNIE WAŻNE JEST ABY UKŁAD IMMUNOLOGICZNY STYMULOWAĆ DO PRACY NATURALNYMI METODAMI. JEST ICH WIELE, JEDNAK POWINNAŚ STOSOWAĆ JE WSZYSTKIE. DOPIERO WÓWCZAS PRZYNOSZĄ OCZEKIWANE REZULTATY. ZATEM DO RZECZY…
Naturalne metody wzmacniania odporności to między innymi odpowiednia dieta, aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu i odpoczynku oraz dbanie o higienę.
Dieta w ciąży na odporność
W okresie jesienno-zimowym zadbaj szczególnie o prawidłową dietę, aby wzmocnić organizm i zminimalizować ryzyko infekcji. Składniki wpływające na układ odpornościowy występują w podstawowych produktach spożywczych, więc wprowadzenie ich do diety nie powinno stanowić dla Ciebie problemu.
Dieta kobiety ciężarnej powinna zawierać świeże warzywa i owoce, pochodzące z zaufanych źródeł.
Jeśli posiłki będą prawidłowo skomponowane twój układ odpornościowy na pewno Ci za to podziękuje. Powinnaś zwrócić uwagę na podaż witamin wspierających odporność takich jak witamina A, E, D, C. Na pierwszym miejscu w jadłospisie ciężarnej powinny znaleźć się warzywa i owoce, będące źródłem witaminy C (świeża papryka, owoce jagodowe, cytrusy, kapusta) spożywane razem z produktami bogatymi w żelazo ułatwiają równocześnie jego wchłanianie), witamina A (przetwory mleczne, jaja, ryby, masło). Źródłami beta-karotenu są: marchew, dynia, szpinak, morele, mango, brzoskwinia a także warzywa liściaste). Nie mniej ważne dla odporności są kwasy omega-3. Ich źródłem są ryby morskie (śledź, łosoś, makrela, sardynki, dorsz, olej lniany). Jeśli masz taka możliwość, wybieraj ryby dziko złowione.
Witamina D i minerały w ciąży
Układ immunologiczny kobiety w ciąży wzmacniają także witamina D (jej naturalnym źródłem jest słońce i tłuste ryby), witamina E (oleje, orzechy, warzywa liściaste).
Istotne dla poprawy odporności są również składniki mineralne takie jak żelazo, cynk.
Źródłem żelaza jest przede wszystkim mięso, podroby (wątróbka), szpinak, jaja. Źródłami cynku są: kasza gryczana, pieczywo razowe, mięso.
Coraz większą popularność zdobywają produkty kiszone, które są źródłem wielu witamin, błonnika i bakterii probiotycznych. Dzięki temu mają wpływ na układ odpornościowy, ale też na trawienie i układ pokarmowy. Ponadto produkty po fermentacji zawierają mniej cukru niż surowe ich zamienniki więc mogą być zamiennikiem dla kobiet chorujących na cukrzycę ciążową. Należy również pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu.
Higiena w ciąży
Będąc w ciąży, z uwagi na zagrożenie różnego rodzaju infekcjami m.in. Covid-19, powinnaś dbać o bezpieczeństwo swoich posiłków. Przed ich przygotowaniem zawsze starannie myj ręce oraz produkty, z których przygotowany będzie posiłek. Bezpieczne danie poddane jest obróbce termicznej minimum w temperaturze 60°C przez 30 minut, w której wirusy m.in. SARS COV-2 giną.
Przyszła mama aktywna fizycznie
Bardzo ważne jest abyś pamiętała o aktywności fizycznej, jeśli nie ma przeciwwskazań medycznych. Najlepiej skonsultuj to ze swoim lekarzem ginekologiem lub fizjoterapeutą. Bardzo dobrym rozwiązaniem są spacery, które poprawiają krążenie i dotlenią organizm. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) zaleca, aby aktywność fizyczna ciężarnej zajmowała co najmniej 150 minut w tygodniu. Jeśli nie masz możliwości lub ochoty na dłuższą aktywność, to wystarczy około 30 minut spaceru na świeżym powietrzu dziennie.
Agnieszka Anusiewicz
Położna dr n. o zdr.,
spec. w dziedzinie pielęgniarstwa gin.-poł.