Dieta przysz艂ej mamy
Dieta przysz艂ej mamy. Ci膮偶a to magiczny, niezapomniany czas, kiedy rozwija si臋 nowe 偶ycie. Ca艂e cia艂o i organizm kobiety zmienia si臋 i dostosowuje do nowych warunk贸w, a rosn膮cy w niej nowy cz艂owiek potrzebuje wszystkiego co najlepsze, by by膰 zdrowym i silnym. C贸偶 wi臋c przysz艂a matka powinna je艣膰, by sprosta膰 jego wymaganiom?
Musisz wiedzie膰, 偶e b臋d膮c w ci膮偶y ju偶 na kilka miesi臋cy, a nawet lat przed pocz臋ciem kszta艂tujesz nawyki 偶ywieniowe swojego dziecka. Za po艣rednictwem w贸d p艂odowych dziecko uczy si臋 rozpoznawa膰 smaki potraw i produkt贸w.
Zapotrzebowanie na substancje pokarmowe w czasie ci膮偶y ulega znacznemu zwi臋kszeniu. Niekt贸re substancje mog膮 by膰 pozyskiwane z zapas贸w organizmu, pozosta艂e trzeba dostarcza膰 codziennie z po偶ywieniem.
Szczeg贸ln膮 uwag臋 nale偶y zwr贸ci膰 na: bia艂ko, kwasy t艂uszczowe omega-3, 偶elazo, foliany, jod, cynk, niacyn臋 (wit. B3), ryboflawin臋 (wit. B2), tiamin臋 (wit. B1), witaminy A, C, B6, B12.
Zapobiegaj anemii
Wi臋kszo艣膰 kobiet w艂a艣nie w ci膮偶y po raz pierwszy do艣wiadcza niedobor贸w 偶elaza. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek ulega podwojeniu, co wi膮偶e si臋 z intensywn膮 produkcj膮 hemoglobiny. Organizm wytwarza dodatkow膮 krew niezb臋dn膮 dla mamy i dziecka. Nale偶y wi臋c w艂膮czy膰 do jad艂ospisu produkty bogate w 偶elazo: zielone warzywa li艣ciaste, soczewic臋, 偶贸艂tka jaj, suszone morele i 艣liwki, natk臋 pietruszki oraz mi臋so z naturalnego chowu, je艣li kobieta je jada. Produkty bogate w 偶elazo nale偶y 艂膮czy膰 z tymi, kt贸re zawieraj膮 witamin臋 C (kiszona kapusta i og贸rki, pomidory, przetwory z aronii, czarnej porzeczki i dzikiej r贸偶y itp.). Anemia zwykle mija po urodzeniu dziecka, lecz w czasie ci膮偶y jest niebezpieczna, gdy偶 grozi przedwczesnym porodem lub mo偶e si臋 przyczyni膰 do niskiej wagi urodzeniowej dziecka.
Zapotrzebowanie na bia艂ko
W drugim i trzecim trymestrze ci膮偶y ro艣nie zapotrzebowanie na bia艂ko, poniewa偶 jest ono niezb臋dne do tworzenia tkanek i p艂yn贸w w ciele. Bogatymi i bezpiecznymi 藕r贸d艂ami bia艂ek s膮 ro艣liny str膮czkowe, zielone ro艣liny li艣ciaste, orzechy i nasiona. Je艣li przysz艂a mama obawia si臋 wzdymaj膮cych w艂a艣ciwo艣ci ro艣lin str膮czkowych, powinna namoczy膰 je na noc ze szczypt膮 sody oczyszczonej, potem wod臋 wyla膰, wla膰 艣wie偶膮 i zagotowa膰. Wod臋 odla膰 i wla膰 ciep艂膮 wod臋 oraz doda膰 ok. 2 cm glonu kombu. Ugotowa膰 fasol臋 lub inne ro艣liny str膮czkowe do mi臋kko艣ci, a potem przyprawi膰 kminkiem, majerankiem czy tymiankiem, albo cz膮brem. Tak ugotowana ro艣lina str膮czkowa po艂膮czona z warzywami b臋dzie dobrze strawiona.
Patrz, co jesz
Wi臋kszo艣膰 produkt贸w pochodzenia zwierz臋cego jest mocno przetworzona i obci膮偶ona dodatkami chemicznymi (nabia艂, w臋dliny, przetwory rybne), w zwi膮zku z czym nie nadaje si臋 do spo偶ycia dla przysz艂ej mamy. Mo偶e ona jada膰 mi臋so i jaja, ale z naturalnego chowu oraz mleko i wyroby kozie, najlepiej niepasteryzowane. Najmniej ska偶one metalami ci臋偶kimi s膮 drobne ryby.
Nale偶y uwa偶a膰 na cukier i s艂odycze, mro偶one i zimne dania, napoje i lody, owoce po艂udniowe, nadmiar nabia艂u, potrawy z mikrofal贸wki oraz jedzenie tzw. kanapkowe, bez potraw gotowanych. Warto natomiast korzysta膰 z sezonowych warzyw przygotowywanych r贸偶nymi metodami.
Bia艂y chleb i bu艂ki warto zast膮pi膰 pe艂noziarnistym pieczywem na zakwasie, a bia艂膮 m膮k臋 pszenn膮 zast膮pi膰 orkiszow膮, owsian膮 lub gryczan膮.
Produkty mleczne (sery, jogurty, kefir) nale偶y spo偶ywa膰 w postaci jak najmniej przetworzonej, najlepiej bez 偶adnych dodatk贸w (owoce, przyprawy, zag臋szczacze itp.). Wyroby krowie lepiej zast膮pi膰 kozimi lub ro艣linnymi np. mlekiem ry偶owym, migda艂owym, owsianym czy tofu.
Spo偶ycie owoc贸w po艂udniowych nie jest zalecane w zdrowej diecie. S膮 one zwykle zrywane zanim dojrzej膮 i obficie spryskiwane chemi膮. Si臋gaj膮c po owoce sezonowe, mamy pewno艣膰, 偶e ich droga transportu od krzaczka do sklepowej p贸艂ki jest kr贸tka, nie ma potrzeby nadmiernej konserwacji, zbierane s膮 w okresie najwi臋kszej dojrza艂o艣ci i zachowa艂y najwi臋cej cennych witamin, minera艂贸w i b艂onnika.
Produkty ci臋偶kostrawne
Cukier oraz produkty ci臋偶kostrawne (wieprzowina, w臋dliny, konserwy, ryby w臋dzone, frytki, dania i sosy produkowane przemys艂owo) najlepiej wyeliminowa膰 z diety. R贸wnie偶 czarna kawa i herbata powinny znikn膮膰 z jad艂ospisu. Za to dobrze jest pi膰 wod臋, s艂abe herbatki zio艂owe, zmieniaj膮c je cz臋sto, zielone koktajle, sok z m艂odego j臋czmienia.
Na stole przysz艂ej mamy koniecznie powinny znale藕膰 si臋 produkty fermentowane, czyli kiszonki. S膮 one niezwykle korzystne dla flory bakteryjnej uk艂adu pokarmowego. W codziennym jad艂ospisie powinno wyst臋powa膰 jak najwi臋cej kolor贸w, bowiem substancje nadaj膮ce ro艣linom barwy posiadaj膮 silne w艂a艣ciwo艣ci przeciwutleniaj膮ce. Znane pod nazw膮 antyoksydant贸w, maj膮 dzia艂anie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, chroni膮 m贸zg oraz wzmacniaj膮 uk艂ad immunologiczny.
Dobrze zbilansowana dieta mamy zapewni zdrowy rozw贸j jej dziecku, a tak偶e pozwoli zapobiec nadwadze i oty艂o艣ci w czasie ci膮偶y.
Konsultacja merytoryczna:
mgr Jolanta Gierszon- dietetyk