Najczęstsze dolegliwości ciążowe.
Zgaga, nudności, wzdęcia, zaparcia w ciąży – jak się ich pozbyć?
Każda przyszła mama liczy na to, że ich uniknie. Niestety wszystkiemu winne są hormony, a ich wydzielanie nasila się właśnie od momentu zapłodnienia. Hormony pełnią bardzo ważne funkcje, odpowiadają m.in. za przygotowanie organizmu kobiety do rozwoju płodu i porodu. Na szczęście są sposoby, dzięki którym możesz radzić sobie z nimi sama, ale musisz również wiedzieć kiedy zgłosić się do lekarza. O tym opowiada nasza dietetyk Pani mgr Natalia Parulska.
Nudności i wymioty
Pojawiają się zazwyczaj około 4. tygodnia ciąży, najczęściej rano, kiedy kobieta jest jeszcze na czczo (mogą wystąpić też w ciągu dnia, np. pod wpływem zapachu perfum, spalin, dymu tytoniowego itd. lub stresu). Chociaż zazwyczaj nie stanowią zagrożenia (ich występowanie związane jest ze zwiększonym stężeniem gonadotropiny kosmówkowej i hormonów płciowych we krwi, które mogą działać drażniąco na błonę śluzową żołądka), warto spróbować łagodzić ich przebieg. W przypadku bardzo uciążliwych wymiotów zgłoś się do lekarza, gdyż mogą one prowadzić do odwodnienia, spadku masy ciała i niedokrwistości.
- Jedz często (5-6 razy w ciągu dnia) małe objętościowo posiłki.
- Pierwszy posiłek zjedz jeszcze w łóżku, może to być ciepłe mleko, ciepła woda, sucha przekąska lub banan.
- Suche przekąski np. wafel ryżowy, sucharek, suche płatki śniadaniowe, biszkopty można pojadać w ciągu dnia.
- Ostatni posiłek, najlepiej białkowy zjedz około dwie godzin przed snem, np. twarożek, jogurt, jajko na twardo, kilka plasterków wędliny, tofu.
- Nie popijaj posiłków (wodę niegazowaną pij małymi łykami w ciągu całego dnia), ewentualnie wypij napar rumianku lub herbatę imbirową (zeskrobane wiórki świeżego imbiru zalewamy wrzątkiem i parzymy kilka minut).
- Unikaj napojów gazowanych, kawy, herbaty, cytrusów, potraw smażonych, ciężkostrawnych.
- Pomocne może okazać się przegryzanie migdałów w przypadku odczuwania dolegliwości lub co 2-3 godziny.
Zgaga
Może pojawiać się zarówno na początku ciąży (podwyższone stężenie progesteronu zwiotcza mięśnie przewodu pokarmowego) jak i w późniejszych miesiącach, kiedy powiększająca się macica uciska na żołądek i jelita. Może objawiać się uczuciem pieczenia za mostkiem, goryczy w ustach, odbijaniem a nawet kwaśnymi wymiotami.
- Dbaj o zdrową dietę, aby przyrosty masy ciała były równomierne.
- Jedz często (5-6 razy w ciągu dnia) małe objętościowo posiłki. Jedz powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
- Nie jedz bezpośrednio przed snem, ostatni posiłek spożywaj maksymalnie 3 godziny przed położeniem się spać.
- Pomocne może okazać się ciepłe mleko lub migdały przegryzane co kilka godzin.
- Unikaj potraw gorących, ostro przyprawionych, konserwowanych, tłustych. Wyeliminuj kawę, mocną herbatę, słodycze, napoje gazowane i soki owocowe z kartonu oraz cytrusy. Unikaj mięty oraz imbiru, które mogą nasilić dolegliwości.
Wzdęcia
Są wynikiem nadmiernego gromadzenia się gazów w żołądku i jelitach wskutek: oddziaływania progesteronu, który rozluźnia mięśnie gładkie, pośpiechu podczas jedzenia i picia (połykanie powietrza), małego wydzielania soku żołądkowego i enzymów trawiennych oraz fermentacji niektórych produktów w jelitach.
- Jedz często (5-6 razy w ciągu dnia) małe objętościowo posiłki. Jedz powoli, bez pośpiechu.
- Unikaj spożywania suchych nasion roślin strączkowych, np. fasoli, grochu, ciecierzycy, soczewicy.
- Unikaj cebuli, czosnku, pora, warzyw kapustnych, np. kapusta, brukselka, kalafior, brokuł.
- Wystrzegaj się potraw ciężkostrawnych, smażonych, słodyczy oraz fermentowanych produktów mlecznych.
- Nie popijaj posiłku, kiedy jesz owoce lub warzywa.
Zaparcia
W ciąży występują bardzo często, ponieważ progesteron spowalnia proces trawienia oraz osłabia perystaltykę jelit poprzez zwiotczenie mięśni gładkich. Dodatkowo powiększająca się macica zaczyna uciskać na odbyt. Do zaparć przyczyniają się: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w błonnik pokarmowy i fermentowane produkty mleczne oraz zbyt mała ilość wypijanych płynów.
- Zwiększ spożycie pełnoziarnistych makaronów, brązowego ryżu, gruboziarnistych kasz, np. gryczana, pęczak, pieczywa razowego na zakwasie, Graham, pełnoziarnistego, płatków, np. pszenne, owsiane, musli, otrąb pszennych.
- Wypijaj codziennie co najmniej 2,5 – 3 litra wody.
- Zwiększ spożycie fermentowanych produktów mlecznych: kefirów, maślanki, jogurtów, zsiadłego mleka.
- Pomocne może okazać się wypijanie na czczo wody z cytryną i miodem, wody gazowanej lub dodawanie suszonych śliwek do potraw.
- Przeciwskazane jest stosowanie herbatek i leków przeczyszczających. Być może należy rozważyć zmianę preparatu żelaza na inny, jeśli jest wprowadzona jego suplementacja.
Burza hormonów daje się we znaki nie tyko w I trymestrze. Pamiętaj, że nie jesteś sama. Jest wiele miejsc gdzie możesz się udać po wsparcie i profesjonalną wiedzę. Specjalnie dla kobiet w ciąży organizowane są zajęcia i tematyczne warsztaty, indywidualne spotkania z położnymi, konsultacje z dietetykiem. W grupie będzie Ci łatwiej dotrwać do tego najszczęśliwszego momentu, kiedy będziesz tulić w ramionach swoje maleństwo.