Letni warzywniak
Lato to truskawki, botwinka i rabarbar.
Zawsze powtarzam swoim pacjentom, że dieta oparta na sezonowych produktach jest najlepsza.
Warzywa i owoce nie muszą płynąć  tygodniami w  kontenerach, tracąc przy tym wartości odżywcze. Owoce zbierane są w szczycie sezonu, kiedy dojrzewają na krzewach i drzewach, w naturalnym środowisku. Warzywa rosną faktycznie w ziemi.  Sami przyznajcie, że smak truskawki  zebranej latem jest nieporównywalny do smaku importowanej  truskawki  w zimie.
Sprawdźmy jakie sezonowe owoce i warzywa warto wybierać latem
Truskawki, jagody, borówki i porzeczki
To cenne źródła witaminy C, a także antocyjanów. Dzięki czemu wykazują właściwości antyoksydacyjne.
 W letnich jadłospisach proponuję je jako dodatek do owsianki,  składnik koktajli,  a także jako lekkie desery i sorbety.  Mała zawartość cukru i niewielka kaloryczność to argumenty, które przemawiają za tym żeby włączyć je do swojego letniego jadłospisu.
Brzoskwinie, morele, nektaryny
Zawierają cenny beta-karoten, witaminę C, a także duże ilości błonnika.
Spożywanie tych owoców korzystnie wpłynie na wzrok, stan skóry trądzikowej, a także jest wskazane w przypadku nadkwasoty. 
Należy pamiętać, że morele w większych ilościach mogą zadziałać przeczyszczająco.
Zawarty w nich błonnik pokarmowy  przyśpiesza bowiem perystaltykę jelit.
Boćwina, szczaw, szpinak
Skarbnica kwasu foliowego, ale też szczawianów, które będą  niepożądanym składnikiem diety np. w przypadku kamicy nerkowej.
Szpinak oraz boćwina mogą stanowić ciekawe urozmaicenie jako baza dla sałatek, z powodzeniem mogą zastąpić rukolę czy sałatę lodową.
Polecam je także do warzywnej tarty.
Młode ziemniaki
Nie ma nic lepszego niż młode ziemniaki z koperkiem i sadzonym jajkiem.
Panuje powszechne przekonanie, że ziemniaki tuczą. Nadmiar kalorii „tuczy”.
Ziemniaki ze względu na ich częstotliwość spożycia w Polsce są jednym z głównych źródeł witaminy C.
Zawierają też sporo potasu (zwłaszcza gotowane w mundurkach lub na parze), dlatego warto włączyć je do diety zwłaszcza w przypadku nadciśnienia tętniczego.
Pomidory
Pasują do wszystkiego – makaronu, zupy, na kanapkę, do sałatek.
Pomidory zawierają likopen, który wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. A także potas, witaminę C. 
To zdecydowanie najczęściej proponowane przeze mnie warzywo w dietach.
Jeden duży pomidor ok. 200 g to niecałe 40 kcal.
Kalafior, brokuły
Te niskokaloryczne warzywa to źródło witamin i minerałów.
Zawiera spore ilości magnezu, wapnia, a także witamin z grupy B.
Brokuły i kalafior są źródłem sulforafanu, który działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo.
Szparagi białe i zielone
Polecam zielone – nie trzeba ich obierać i wykazują się większą wartością odżywczą. Szparagi najlepiej ugotować na parze. Nie będą wtedy tracić wartości odżywczych, tak jak w przypadku tradycyjnego gotowania. Szparagi zawierają witaminy z grupy B oraz foliany. Pęczek szparagów 300 g ma tylko 60 kcal, a można wykorzystać go i stworzyć naprawdę sycące letnie danie.
Przykładowe dania z warzywniaka, na obiad i nie tylko
Jaja sadzone z młodymi ziemniakami i szparagami

Jaja sadzone usmażyć na patelni teflonowej. Ziemniaki oraz szparagi ugotować na parze. Ziemniaki posypać świeżym koprem i skropić oliwą.
- Jaja 100g (2 szt.)
 - Ziemniaki młode 280g (3 szt.)
 - Koper 2 g
 - Oliwa z oliwek 10g (łyżka)
 - Szparagi 300 g (ok 10 szt.)
 
Całość 493 kcal
Grzanki żytnie z mozzarellą, pomidorem i szpinakiem

Na chlebie ułożyć plastry pomidora, szpinak, a następnie plaster sera mozzarella. Zapiekać w piekarniku 5-10 minut w 200 stopniach, do momentu rozpuszczenia sera.
- Chleb żytni 105 g (3 kromki)
 - Mozzarella 8,5% 120 g (kulka)
 - Szpinak świeży 50g (2 garście)
 - Pomidor 180g (sztuka)
 - Bazylia
 - pieprz do smaku
 
Całość 505 kcal
…i coś na deser
Deser truskawkowy

Truskawki umyć i przekroić na pół. Przełożyć do miseczki. Dodać skyr, posypać migdałami.
- Skyr naturalny 150g (opakowanie)
 - Migdały 15 g
 - Truskawki 160g (szklanka)
 - Opcjonalnie erytrol
 
Całość 240 kcal
mgr Anna Chmielewska-Jańczak, Dietetyk

