Przeciwcia艂a gliadynowe (AGA ) IgA
Materia艂: Krew
Cena badania: 58.00 PLN
Czas oczekiwania na wynik: wynik po up艂ywie 14 dni roboczych
Rezerwacja:
Cena badania: 58.00 PLN
Czas oczekiwania na wynik: wynik po up艂ywie 14 dni roboczych
Rezerwacja:
- Badanie wykonujemy bez wcze艣niejszej rezerwacji. Sprawd藕 godziny pracy punktu pobra艅
Przygotowanie do badania
Og贸lne
- Materia艂em do bada艅 jest krew.
- Pacjent nie musi by膰 na czczo.Na ok. 30 min. przed badaniem wskazane jest wypicie szklanki wody lub gorzkiej(nies艂odzonej) herbaty.
Wa偶ne
Przed badaniem nie nale偶y eliminowa膰 z diety pokarm贸w zawieraj膮cych gluten.
Opis
Gliadyna jest sk艂adow膮 protein膮 glutenu obecnego w pszenicy, 偶ycie, j臋czmieniu i owsie.
U pacjent贸w nietolerujacych glutenu spo偶ycie produkt贸w m膮cznych zawierajacych gluten wywo艂uje uszkodzenie b艂ony 艣luzowej jelita cienkiego.
Dochodzi do atrofii kosmkow jelitowych i zaburze艅 funkcjonalnych. Obraz kliniczny charakteryzuje si臋 biegunk膮 i nast臋pstwami zaburze艅 wch艂aniania (utrata wagi, u dzieci op贸藕nienie wzrostu).
Oznaczenie przeciwcia艂 przeciw gliadynie wykonuje si臋 w celu potwierdzenia diagnozy enteropatii glutenowej (u dzieci- celiakia, u doros艂ych- Sprue nietropikalna) i Dermatitis herpetiformis Duhring (przewlek艂e schorzenie sk贸rne przebiegajace z tworzeniem p臋cherzy). Powinno ono by膰 tak偶e wykonane wsr贸d krewnych pacjent贸w z celiaki膮, by wykry膰 predyspozycj臋 do enteropatii glutenowej. Ocena tych przeciwcia艂 nadaje si臋 poza tym do kontroli przebiegu choroby, nadzoru diety bezglutenowej i testu
obcia偶enia glutenem.
Przeciwcia艂a przeciw gliadynie klasy IgA i IgG stwierdza si臋 przede wszystkim w fazie ostrej enteropatii glutenowej, przy czym przeciwcia艂a IgA maj膮 wi臋ksz膮 specyficzno艣膰 dla enteropatii. Podczas terapii z zastosowaniem diety bezglutenowej przeciwcia艂a klasy IgA spadaj膮 do niskich warto艣ci w ciagu kilku miesi臋cy, podczas gdy przeciwcia艂a IgG pozostaj膮 w surowicy d艂u偶ej.
U pacjent贸w nietolerujacych glutenu spo偶ycie produkt贸w m膮cznych zawierajacych gluten wywo艂uje uszkodzenie b艂ony 艣luzowej jelita cienkiego.
Dochodzi do atrofii kosmkow jelitowych i zaburze艅 funkcjonalnych. Obraz kliniczny charakteryzuje si臋 biegunk膮 i nast臋pstwami zaburze艅 wch艂aniania (utrata wagi, u dzieci op贸藕nienie wzrostu).
Oznaczenie przeciwcia艂 przeciw gliadynie wykonuje si臋 w celu potwierdzenia diagnozy enteropatii glutenowej (u dzieci- celiakia, u doros艂ych- Sprue nietropikalna) i Dermatitis herpetiformis Duhring (przewlek艂e schorzenie sk贸rne przebiegajace z tworzeniem p臋cherzy). Powinno ono by膰 tak偶e wykonane wsr贸d krewnych pacjent贸w z celiaki膮, by wykry膰 predyspozycj臋 do enteropatii glutenowej. Ocena tych przeciwcia艂 nadaje si臋 poza tym do kontroli przebiegu choroby, nadzoru diety bezglutenowej i testu
obcia偶enia glutenem.
Przeciwcia艂a przeciw gliadynie klasy IgA i IgG stwierdza si臋 przede wszystkim w fazie ostrej enteropatii glutenowej, przy czym przeciwcia艂a IgA maj膮 wi臋ksz膮 specyficzno艣膰 dla enteropatii. Podczas terapii z zastosowaniem diety bezglutenowej przeciwcia艂a klasy IgA spadaj膮 do niskich warto艣ci w ciagu kilku miesi臋cy, podczas gdy przeciwcia艂a IgG pozostaj膮 w surowicy d艂u偶ej.
Opracowanie i przygotowanie materia艂u (dotyczy tylko kontrahent贸w)
623
przeciwcia艂a przeciw gliadynie, AGA,